top of page

15 вересня - День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту

Спеціальний підрозділ військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) є і в 128 окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді. Його бійці слідкують за радіаційним, хімічним та біологічним фоном території, а в разі забруднення здатні оперативно знезаразити техніку та особовий склад бригади, надати допомогу цивільним людям. 128 ОГШБр зараз воює на Запорізькому напрямку, тому моніторинг радіаційного фону особливо актуальний у зоні, що прилягає до Запорізької атомної електростанції, через реальну загрозу пошкодження окупантами енергоблоків АЕС.



У складі підрозділу РХБЗ є й бійці, що безпосередньо задіяні в бойових діях. Це взвод вогнеметників, які придаються до гірсько-штурмової піхоти й працюють із сучасними вогнеметами українського виробництва РПВ-16 (реактивний піхотний вогнемет).

РПВ-16 – дуже потужна зброя з прицільною дальністю до 600 метрів, яка вщент руйнує ворожі укріплення й нищить живу силу. Особливо ефективний вогнемет у міських боях. При влученні термобаричного заряда утворюється вогняна хмара об’ємом до 120 кубічних метрів і температурою згорання 2500 градусів Цельсія. На цій площі у ворога немає жодних шансів вціліти.


Підрозділ РХБЗ виконує в зоні бойових дій дуже широкий спектр роботи. Щиро вітаємо його бійців зі святом!





0 коментарів

Comments


bottom of page